主页 | 英语软件 | flash学英语 | 趣味英语 | 英语杂谈语法 | 听力 | 阅读 | 试题精选 | 联系我们 | 留言簿 |
□ 当前页面:首页试题精选初中试题
相 关 内 容
· 2000年天津市初中毕业高中招生考试英语试题
· 2000年济南市中考英语试题
· 2000年青岛市中考英语试题
· 2000年丰台区初中升学统一考试英语试卷
· 2000年河北省初中升学统一考试
· 2000年湖北省部分学校中考英语试题及参考答案
· 2000年荆州市高中(中专)招生考试英语试题
· 2000年武汉市高级中等学校招生考试
· 2000年辽宁省中等学校招生考试英语试题
2000年河北省初中升学统一考试
作者:  点击次数:1734
听力部分(20分)

I.    听句子,选出句子中所包含的信息。(共5小题,每小题1分,计5分)

1.  A. June 2nd         B. July 20th        C. July 22nd       D. June 22nd

2.  A. hot              B. short           C. lost            D. a lot

3.  A. I should wait.     B. My face is wet.   C. I like black.      D. I like white.

4.  A. Do the cleaning.   B. Go shopping.    C. Do the reading.   D. Do some washing.

5.  A. Claire doesn’t like my parents.         B. Claire doesn’t like the country.

C. Claire is back home now.              D. Claire is living in another country.

II. 听句子,选出该句的最佳答语。(共5小题,每小题1分,计5分)

6.  A. Just fine, thanks.   B. I’m good.   C. Today is Monday.  D. It’s a nice day.

7.  A. Why can’t she?                 B. I’m so sorry to hear that.

    C. She is a student.              D. She is such a nice girl!

8.  A. Thank you.   B. I’ll have tea, please.   C. Yes, right.   D. Sorry to trouble you.

9.  A. No, don’t say that.    B. Thank you.   C. Good idea!   D. Oh, it’s nothing.

10. A. No, it’s not so beautiful.             B. Do you want another?

C. Not at all. I’m glad you like it.       D. Don’t thank again.

III.     听对话和问题,选择适当的图画。(共5小题,每小题1分,计 5分)

  



Ⅳ.短文理解 (共5小题,每小题1分,计5分)

1)      根据录音内容选择正确图画。

  

2) 根据录音内容选择正确信息。

Weather:     A. sunny       B. cloudy     C. rainy     D. windy

Temperature:   A. 18℃-28℃   B. 21℃-31℃  C.5℃-13℃  D. 5℃-10℃

Number
City
Weather
Temperature

17
London
  
  

18
Paris
  
  

19
Washington
  
  

20
New York
  
  




笔试部分(100分)

I. 词汇 (共10小题,每小题1分,计10分)

A) 选择与句中划线部分意思相同或相近的词或短语。

1.  Mike doesn’t like science. He thinks it is less interesting than English.

A. as … as     B. so … as    C. not so … as    D. not very … as

2.       The man doesn’t want to change his mind because he thinks he’s right.

A. way        B. idea        C. life           D. sound

3.       The runner couldn’t catch up with the others in the race.

A. fell behind   B. beat        C. ran faster than  D. was neck and neck with

4.       Study hard or you will fail in the maths exam.

A. get good results in   B. drop   C. not pass   D. miss

5.       Mother has gone shopping. She’ll be back in a minute.

A. later    B. very soon    C. on time    D. at the moment

B) 根据下面句子的意思及所给的汉语,写出空缺处单词的正确形式。每空一词。

6.       I think John can finish the work _______ (容易地).

7.       The mountains will be covered with trees in a few ______ (年) time.

8.       Please take this medicine, or you’ll feel even _____ (更糟).

9.       The book Red Star Over China was ______ (写) by Edgar Snow.

10.   Oh, this coat is too big! It’s almost ______ (两倍) the size of mine.

Ⅱ.单项填空(共20 小题,每小题1分,计20分)

11.   There ______ a table with three legs in Jenny’s room.

A. is         B. are            C. has           D. have

12.   Can I borrow ______ pencil? ______ is broken.

A. you, My    B. your, Me       C. your, Mine     D. yours, My

13.   There are ______ in the field. They’re eating grass.

A. a horse    B. much horses     C. many horse     D. many horses  

14.   Would you please say it ______? I still can’t follow you.

A. more slow  B. much slow     C. more slowly     D. much slowly

15.   --- Where is Jim?

--- He ______ England.

A. has been in    B. has been to     C. goes to      D. has gone to

16.   Mike had nothing for breakfast, ______?

A. does he     B. did he         C. didn’t he       D. had he

17.   ______ he ______ the doctor the day before yesterday?

A. Have, seen   B. Has, seen      C. Did, see       D. Does, see

18.   Never trouble me while I ______ in my room!

A. will sleep     B. asleep        C. am sleeping     D. slept

19.   That white building _______ two years ago, but it looks quite old now.

A. built       B. was built       C. is built         D. builds

20.   --- I watched the TV programme last night.

--- ______.

A. So I do     B. So I did        C. So did I        D. So do I

21.   --- How long _____ you _____ the bicycle?

--- About two weeks.

A. have, had    B. have, bought    C. did, buy       D. have, get

22.   I don’t quite like _____. It’s too hard.

A. the fifth lesson    B. the lesson five    C. five lessons    D. the fifth lessons

23.   He was _____ tired _____ he couldn’t go on working.

A. too, to      B. such, that       C. so, that        D. too, that

24.   I remember Susan left _____ a very cold morning of January.

A. in         B.  on           C. at             D. from

25.   You’d better keep the windows _____. It’s so hot here.

A. open            B. opening          C. opens          D. opened

26.   He wasn’t ______ with the knife. He cut himself.

A. careful enough    B. enough careful    C. carefully enough  D. enough carefully

27.   There are so many kinds of radios in the shop. I can’t decide _____.

A. to buy what      B. to buy which      C. what to buy      D. which to buy

28.   I have two sons, but _____ of them lives with me.

A. all            B. both              C. neither            D. few

29.   Excuse me, sir. Could you tell me ______?

A. where I can find the toilet               B. where can I find the toilet

C. where do I find the toilet                D. the toilet is where

30.   I’ll meet him at the station when he ______.

A. will return       B. return             C. returns          D. returned

Ⅲ.情景对话(本题共10小题。其中A部分共5小题,每小题2分,计10分;B部分共5小题,每小题1分,计5分;共计15分。)

A) 选择最佳答案完成对话。

(Bob is ill. He is phoning Ann for the school work.)

Ann: Hello.

Bob: Hello. ___31__

Ann: Hi, Bob. How are you feeling today?

Bob: Oh, I’m fine now. Can you tell me what happened in our class?

Ann: Sure. ___32___ Oh, yes. In history we finished talking about World War II. We have to study Unit 7 and Unit 8 for an exam tomorrow.

Bob: ___33___ I didn’t read Unit 8 yet. What did you do in English?

Ann: Not much. We worked on a play in groups. We don’t have any homework.

Bob: ___34___

Ann: We have a lot of maths homework. We have to do the problems on pages 17, 18, 19 and 20.

Bob: Oh, dear! ___35___ Maybe I can be ill tomorrow, too.

31. A. Who are you?    B. Who’s that?     C. I’m Bob.           D. This is Bob.

32. A. Let me see.    B. Let me show you.   C. Let me look for it.   D. Let me tell you.

33. A. Oh, yes!     B. Don’t do that!       C. Oh, that’s too bad!     D. Thank goodness!

34. A. What was maths?                   B. What do you think of maths?

C. What about maths?                  D. Did you enjoy the play?

35. A. I don’t know I can finish all of that!     B. I don’t think I can finish all of that!      

C. I’m afraid I can finish all of that!       D. I’m sure I can finish all of that!

B) 选择最佳答案补全对话。

(Mike comes to see Dr. White.  W: Dr. White; M: Mike)

W: ___36___

M: Well, doctor. It’s my eyes. I can’t see clearly.

W: ___37___

M: Since last week, I think.

W: Let me have a look. Oh, Mike, I guess you are working too hard these days and taking less care of your eyes.

M: ___38___ What should I do then?

W: Well, when you feel tired, just stop working and come out to enjoy a short rest. Remember, never go to bed too late and don’t read in bed.

M: ___39___

W: Sure, Mike.

M: ___40___ Thank you very much.

A.    Do you think that will help?    

B. That’s true.                    

C. You are wrong.                      

D.    What’s the trouble, Mike?

E.     How long have you had the problem?

F.     Good idea!

G.    All right, doctor. I’ll try it.

Ⅳ.完形填空(共10小题,每小题1分,计10分)

Debbie got up early last Saturday morning. She wanted _41_ in Green Park with some of her friends. She was very happy about it. _42_ she was ready, she got on her bike and left for the park -- it was on the other side of the town. Suddenly, as she was riding fast, she _43_ sirens (警笛). The sound of the sirens was getting _44_, so Debbie looked _45_ her to see what was happening. As a result (结果), she fell off her bike and lay in the middle of the road. Luckily, Debbie wasn’t hurt, _46_ a car hit her bike. After the car _47_, two men got out and started running. _48_, a police car stopped next to the same car and three policemen got out and started running after the two men. One of the policemen shouted, “Stop the thieves (贼)!”

_49_ a policeman came to see Debbie. He thanked her because, in a way, she had helped them _50_.

41. A. goes to skate    B. go skating          C. going to skate     D. to go skating

42. A. While          B. As soon as         C. If               D. As quickly as

43. A. heard          B. listened to          C. found            D. saw

44. A. close and close  B. closer and closer     C. big and big       D. bigger and bigger

45. A. after           B. in front of          C. behind          D. before

46. A. because        B. so                 C. but             D. and

47. A. fell over        B. passed away        C. turned back       D. stopped

48. A. A few minutes later   B. Just then      C. After an hour      D. Very fast

49. A. In a few days    B. Sometimes    C. Some time later       D. At the same time

50. A. get out of the car                 B. run after the two men

C. catch the thieves                 D. shout at the thieves

Ⅴ. 阅读理解(共15小题,每小题2分,计30分)

                                                   A

It was a very hot summer morning but inside the Pyramid(金字塔) it was quite cool. Tom and his classmates had just walked into the Pyramid and were very surprised to see what it was like.

They went to the Queen’s Room. They saw a passage ( 通道). At the end of it there was a small room. They were told that they couldn’t go into that room, because it was newly found. Tom looked towards the passage. Two of his friends Jason and Peter saw him and said “Don’t get into trouble, Tom!”. As soon as nobody was looking, Tom went up the dark passage, opened the door and walked in. Suddenly the door closed behind him. The room was very dark, but luckily Tom had brought a torch (手电筒 ) with him. When he turned it on, he saw two white faces in front of him. “Oh, no!” he cried and ran to the door. He quickly opened it and went down the passage to the Queen’s Room as fast as he could.

As soon as Tom disappeared, Jason and Peter took the pieces of white cloth(布) off their faces and walked slowly down the passage. They couldn’t stop laughing. “That will teach him a lesson,” said Jason.

51. Why did Jason and Peter say “Don’t get into trouble, Tom!”?

A. Because they knew that Tom was thinking of getting into that small room.

B. Because Tom had got into trouble earlier that day.

C. Because Tom was very much afraid.

D. Because they were not good friends.

52. What did Tom do when the door closed behind him?

A. He was afraid and cried loudly.    B. He waited quietly in the dark.

C. He turned on his torch.           D. He ran away quickly.

53.   The word “ disappeared” most possibly means ______.

A. found the secret  B. couldn’t be seen   C. cried loudly   D. closed the door

54. Jason and Peter laughed because ________.

A. they had got Tom into trouble     B. they liked telling jokes

C. they had played a joke on Tom    D. Tom didn’t listen to them  

B

Letter A

Dear Rose,

I like your programmes very much. I’m now writing to ask you something about American social customs (社交习惯). My American friends want me to join them in their dinner party. I am very happy and have decided to go, but I’m a little worried about it, too. The social customs in my country are very different from here, so I’m afraid of making mistakes.

Should I bring a present, such as sweets or flowers? Should I arrive on time or a little late? At the dinner table, how can I know which fork (叉子) or knife to use? How can I let the family know that I’m thankful for their kindness?

                                                   Wang Lin

        

Letter B

Dear Wang Lin,

It’s a good idea to bring a small present when you go to a dinner party. Flowers are always nice, or you may bring a bottle of wine (葡萄酒) if you know that your friends drink it.

You should arrive on time or five to ten minutes late. Don’t get there early. If you’re going to be more than fifteen minutes late, you should call and tell them.

Try to be free at the dinner table. If you don’t know about choosing the right fork or knife,  just watch the other people, and follow them. If you still have no idea of what to do, ask the person next to you.

If you like the food, say so. Of course, you’ll thank them for the meal and for their kindness. It’s also a good idea to send a thank-you card the day after.

                                                  Rose

55. Wang Lin wants to _______.

A. make friends with Rose             B. know some social customs for a dinner party

C. make her friends happy             D. give her friends a surprise

56. Rose is possibly ________.

A. a good housewife                   B. a TV hostess (主持人)

C. a member of the dinner party          D. a friend of Wang Lin’s

57. If you’re asked to a dinner party but not sure about what to bring as a present, it’s good to bring _______.

   A. some fruits                         B. a bottle of wine

   C. some flowers                       D. a knife and fork

58. Which of the following is NOT proper (适当的) for joining in a dinner party?

   A. Get there 15 minutes earlier.            B. Make yourself at home.

   C. Follow others to use forks and knives.    D. Thank your friends for the meal.

59. From the letters we’ve learned that it’s very _____ to know something about American social customs.

   A. difficult          B. friendly         C. enjoyable           D. helpful

             C

阅读下面短文。把A—E五个句子填入文中空缺处(60—64), 并完成65题。

Last Wednesday my class went to London Zoo. It was our first journey and we were all very happy.

  _60_  Halfway to the zoo we stopped at a station because the driver of the bus wanted to check (检查) something. _61_ We soon forgot about the time. I was buying chips when I suddenly saw our bus leaving without us! My friend and I ran outside and started shouting, but it was no good. _62_ Fifteen minutes later I decided to call my parents. _63_ Our bus was driving into the station. _64 We were so happy!

When we got on the bus, our teacher was angry. Luckily, she was also glad to see us.

A.      We waited for some time but the bus didn’t return.

B.      We left early in the morning because it was a two-hour journey.

C.      All our classmates were shouting to us.

D.     Just as I was ringing, I looked up and couldn’t believe(相信) my eyes!

E.      While we were waiting, my friend and I went to the shop to buy chips.

65. Choose the best title (标题) for this story.

    A. The day I got lost                   B. A journey with a bad start

C. A visit to London Zoo               D. Be more careful

Ⅵ. 书面表达(共A、B两部分,计15分)

A) 根据图示,在下文空格处填入适当的词语(词数不限), 完成图下的短文。

   (共5个空,每空2分,计10分)



One day Jane and Jill were shopping in a shop. Jane saw some marbles (玻璃球) and decided to _  66  _.

As they were walking to the shopkeeper to pay for the balls, they saw a man with a gun (枪)   67  , pointing to the shopkeeper. Suddenly Jane __68____. She threw the marbles on the floor near the door.

As the man was running to the door with the money, he ___69___ and dropped his gun. Just then the security guard (保安人员) picked up the gun and __70____.



B) 假设你在互联网上新结识了一位笔友。请你根据下表所提供的信息向你的同学作一简要的介绍。文段第一句话已经给出。要求文段意思连贯、符合逻辑,书写工整,右栏所给提示信息必须都用上。(计5分)

    71.

Name
Lucy Green

Age
14

City
London, England

School
Apple Tree School

Family
one sister,  two brothers

Favourite subject
maths




2000年河北省初中升学统一考试



英  语  试  题



考生注意:1. 本试卷共10页,其中试题8页, 答题纸2页;总分为120分,其中听力部分20分,笔试部分100分;考试时间为120分钟。

          2.答题前请将答题纸上密封线左侧的项目填写清楚。

          3.答案须用蓝色、黑色钢笔或圆珠笔书写,用铅笔答题无效。

          4.所有试题的答案必须写在答题纸上,在试题上答题无效。交卷时只交答题纸,试题由考生保留。

听力部分

第一题:听句子,选出句子中所包含的信息。

No. 1 I was born on June 22nd 1985. Tomorrow is my birthday.

No. 2 Where shall we go? I think we are lost.

No. 3 I don’t quite like black. My favourite color is white.

No. 4 I have to do some washing today. There are so many dirty clothes.

No. 5 My sister Claire is living with my grandma in the country. She came back yesterday to see my parents.

第二题:听句子,选出该句的最佳答语。

No. 6 How are you today?

No. 7 Zhang Lan can’t come to school today. She is ill.

No. 8 Which would you like, tea or milk?

No. 9 Good luck to you! I’m sure you can pass the exam.

No. 10 Thank you ever so much for your beautiful present.

第三题:听对话和问题,选择适当的图画。

No. 11 M: Do you have a watch, Jane?

  W: Oh, yes. My watch says it’s 3:20.

  Question: What is the time now?

No. 12 W: It’s Jim’s birthday this Friday. What shall we get him?

      M: Mmm, it’s difficult. A football? A pencil-box? But he’s already got several of

       those…

       W: We could get him something to wear. No, let’s get him a book on sports — he very much    likes that.

  M: Oh, why not?

  Question: What will Jim get for his birthday?

No. 13 M: Are we going to see Grandpa, Mum? What does he look like?

       W: Well, Tom. Your grandpa is a kind old man, with white hair. He is sixty but he wears no glasses. He will be very happy to see you.

       Question: What does Tom’s grandpa look like?

No. 14 M: What fruits shall we get for the picnic, Lily?

      W: Can we just get some oranges and bananas?

      M: I don’t like oranges. How about some apples instead?

      W: They are so expensive at the moment. Let’s get the bananas then.

      Question: What fruit are they going to take for the picnic?

No. 15 W: Good morning, sir, how can I help you?

        M: Well, I’d like to buy a car, please. Something fast and nice, and big enough for a family of six people.

        Question: Which is the best one for the man?

第四题:短文理解

1)根据录音内容选择正确图画。



It’s very easy to get to the city library. Go down Main Street. Turn left at the first crossing. That’s Park Road. Walk until you reach the end. Turn right and walk about 100 meters, you’ll see the library on your left.

2)根据录音内容选择正确信息。



And now here’s today’s weather report for some big cities in the world. In London it will be cloudy with the temperature 5 to13. In Paris you’ll have heavy rain during the day-time. The lowest temperature will be 5 and the highest 10. Washington will have a nice day. The weather will be sunny and the temperature will be 18 to 28. If you live in New York, you’ll have beautiful sunshine. It will be sunny with a low of 21 and a high of 31.


2000年河北省初中升学统一考试

英 语 试 题 答 案 及 评 分 标 准

听力部分(20分)



I. 听句子,选出句子中所包含的信息。



答    案:1. D 2. C   3. D    4. D    5.C

评分标准:1. 本题共5小题,每小题1分,共5分。

           2. 凡与答案不符者不得分。

II. 听句子,选出该句的最佳答语。



答    案:6.A   7.B    8.B     9.B   10. C

评分标准:1. 本题共5小题,每小题1分,共5分。

           2. 凡与答案不符者不得分。

III. 听对话和问题,选择适当的图画。



答    案:11. A     12. C     13. B    14. B     15. C

评分标准:1. 本题共5小题,每小题1分,共5分。

           2. 凡与答案不符者不得分。

IV. 短文理解



1)根据录音内容选择正确图画。



答    案:16. C  

评分标准:1. 本小题共1小题,每小题1分,共1分。

           2. 凡与答案不符者不得分。

2) 根据你所听到的录音内容选择正确的信息。



答    案:17. B, C    18. C, D   19. A, A    20. A, B

评分标准:1. 本小题共4小题,每小题分两项,每项0.5分,共4分。

2. 凡与答案不符者不得分。

笔试部分(100分)

I. 词汇



   答    案:A) 1. C     2. B      3. A       4. C       5. B

             B) 6. easily  7. years’   8. worse   9. written   10. twice

评分标准:1. 本题共10小题,每小题1分,共10分。

           2. 凡与答案不符者不得分。

II. 单项填空



答    案:11. A  12. C  13. D  14. C  15. D  16. B  17. C  18. C  19. B  20. C

        21. A  22. A  23. C  24. B  25. A  26. A  27. D  28. C  29. A  30. C

评分标准:1. 本题共20小题,每小题1分,共20分。

        2. 凡与答案不符者不得分。

III. 情景对话



答   案:A)31. D     32. A     33. C      34. C     35. B

       B)36. D     37. E     38. B      39. A     40. G

评分标准:1. 本题共10小题。其中A部分共5小题,每小题2分,计10分;B部分共5小题,每小题1分,计5分;共计15分。

          2. 凡与答案不符者不得分。

IV. 完形填空



答    案: 41. D  42. B  43. A  44. B  45. C  46. C  47. D  48. B  49. C  50. C

评分标准:1. 本题共10小题,每小题1分,共10分。

          2. 凡与答案不符者不得分。

V. 阅读理解



答    案:A)51. A    52. C    53. B   54. C  

B)55. B    56.B    57. C    58. A   59. D  

C)60. B    61. E    62. A    63. D   64. C    65. B

评分标准:1. 本题共15小题,每小题2分,共30分。

              2. 凡与答案不符者不得分。

VI. 书面表达



A) 参考答案:

66. buy / take / get / have them / some / the marbles / some marbles

67. in his (right) hand

68. had an ( a good, clever) idea

69. fell / fell down, fell / fell down to (on) the ground

70. caught / stopped him / the thief

评分标准:

1.     本部分共5个空,每空2分,计10分。

2.凡与本答案不同,但意思与图示及短文内容一致,且无拼写和语法(含大小写和标点)错误,不扣分。

3.拼写或语法错误每处扣1分,两处以上(含两处)不给分;每小题扣分合计不超过2分。

4.其他情况根据本评分标准酌情处理。

B) 参考答案:

71.Lucy Green is my new penfriend. She is fourteen (14 years old). She is from London, England. She studies in Apple Tree School. She has one sister and two brothers. Her favourite subject is maths.



评分标准: 本小题计5分。

第一档:(5分)符合题目要求,整篇表达清楚,语言无误。

第二档:(4分)符合题目要求,整篇表达清楚,语言有少量错误。

第三档:(3分)基本符合题目要求,整篇表达基本清楚,语言有部分错误。

第四档:(2分)部分内容符合题目要求,表达基本清楚,语言有较多错误。

第五档:(1分)部分内容符合题目要求,表达欠完整,语言有较多错误。

第六档:(0分)拼凑提示词语,表达不知所云。


下一篇 上一篇

版权所有 OK英语学习网(www.okeyen.com) ©2006-2007
网站信箱: wanggangokeyen.com